Wouter Verschelden De doodgravers van België

De doodgravers van België is het ware verhaal – achter de schermen – van 662 dagen regeringscrisis. De ervaren en allicht best geïnformeerde Wetstraatjournalist Wouter Verschelden (Newsweek) sprak met alle hoofdrolspelers. Hij reconstrueert, op basis van de input van Alexander De Croo, Bart De Wever, Paul Magnette, Conner Rousseau, Georges-Louis Bouchez, Koen Geens en tal van andere hoofrolspelers, een zonder meer spectaculair verhaal. Dit – in alle opzichten – onthullend boek, wordt sedert zijn publicatie door zowat alle gevestigde media in Vlaanderen compleet doodgezwegen. Reden te meer voor Brandtpunt om Wouter Verschelden – exclusief voor u – het woord te geven.

Dit boek biedt op tal van cruciale vragen een vaak verrassend antwoord:
– Waarom kostte het Alexander De Croo (Open VLD) tien maanden van aarzelen, draaien en keren, voor hij uiteindelijk premier wordt van een Vivaldi-regering? Wat hing hem boven het hoofd?
– Hoe ver exact gingen Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) in het sluiten van hun ‘grote deal’ voor België̈?
– Wat was precies de rol van het Paleis? Waarom wilde koning Filip zo graag een coalitie van N-VA en PS?
– Hoe bleef het land – te midden van een pandemie – met een niet-functionerende regering, inclusief een ‘superkern’, draaien?

De doodgravers van België geeft u een unieke inkijk in de machinekamer van de Belgische politiek. Dit boek neemt u mee naar confidentiële gesprekken tussen partijvoorzitters en de koning, geheime afspraken op Brusselse appartementen, dure gezworen eden, en … een boulevard van gebroken beloften. Het is een uniek verslag van een woelige periode. Een regeringscrisis van 662 dagen, een absoluut wereldrecord. (Het tweede staat eveneens op naam van dit koninkrijk…). Het is een hoogst eigenaardige tijd (dixit The Economist) met minderheidskabinetten tijdens een pandemie, die geplaagd worden door intrige en verraad.

Hoe is het zo ver kunnen komen? En vooral: hoe moet het nu verder met de toekomst van dit uitermate complexe land, van Vlamingen en Franstaligen, in het hart van Europa?