Wendy Wauters & Dionysos Now! De Geuren van de Kathedraal

Graag nodigen wij u uit op een bijzonder Brandpunt evenement. Deze keer geen ontbijt- of dinerbijeenkomst, wel een lezing, een concert én een receptie in de prachtige O.L.V. Kathedraal van Antwerpen, en dat, uiteraard, naar aanleiding van een schitterend boek: De Geuren van de Kathedraal.

 

Dr. Wendy Wauters laat je 16de-eeuws Antwerpen ontdekken op geheel unieke wijze, met name door de ogen, oren en neus van de mensen van toen. Ze situeert haar verhaal in het kloppende hart van de stad: de kathedraal, waar diepgelovige parochianen het pad kruisten met koekenbakkers, hondenslagers en veehandelaars. Niet meteen wat je van een religieuze ruimte verwacht? Wacht tot je hoort over het gekmakende heen-en-weer-geloop bij de tientallen zijaltaren, terwijl de lijkgeur uit de grafputten opsteeg.

Wendy Wauters is doctor in de kunstwetenschappen (KU Leuven) met een bekroond proefschrift over de belevingswereld van de kerkganger in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekerk tussen 1450 en 1566.

 

Met Dionysos Now! wil stichter en bezieler Tore Tom Denys (die o.a. zong bij het Koor van de Weense Staatsopera en solist is bij het Collegium Vocale) aantonen dat de vocale polyfonie uit de renaissance spannende muziek is, die het verdient om door een breed publiek te worden beluisterd. Dionysos Now! wil kathedralen uit klanken neerzetten, vooral met de muziek van Adriaen Willaert, één van de grootste muzikanten uit die tijd en meer dan 35 jaar kapelmeester aan San Marco in Venetië. Zo wil hij binnendringen in de geest van die turbulente tijd, die niet veel verschilde van hoe de tijden nu zijn, constant in verandering en soms meer confronterend dan we zelf willen geloven.