Tentoonstelling MAAN/MOON MOON – De Maan in de fotografie. 1840 – nu

Fotografisch verslag van de fascinatie van de mens voor de maan, vijftig jaar na de historische maanlanding

Op 21 juli 1969, om 02.56 uur UTC, zet Neil Armstrong als eerste mens een voet op de maan. Vijftig jaar later neemt MOON u mee op een fotografische reis naar ons dichtstbije hemellichaam, en weer terug. Het onderwerp van droom en verbeelding maar evengoed de inzet van een mondiale Space Race: de maan laat niemand onberoerd.

Editors Maarten Dings en Joachim Naudts (FOMU Antwerpen) gaan op zoek naar het verhaal achter deze ongrijpbare schijf aan ons firmament en verzoenen haar wetenschappelijke, politieke en poëtische kanten. MOON toont de begindagen van de fotografie met foto’s van Draper (1840), Whipple (1852) en de onvolprezen maanatlas van Lœwy & Puiseux (1896–1910). Via het Apollo-sleuteljaar 1969 en de periode van de Koude Oorlog laat dit boek ook hedendaagse kunstenaars hun licht schijnen over de maan. Het resultaat is een prikkelende beeldenstroom die balanceert op de dunne grens tussen feit en fictie, tussen bittere ernst en zoete dromen.

In deze rijk geïllustreerde publicatie vindt u negentiende-eeuwse historische fotografie, NASA- en Life-archiefbeelden. Met essays van Wilco Versteeg en James Attlee.