Steven De Foer De saboteurs – Hoe de partij van Lincoln afgleed tot die van Trump

Op 5 november trekken de Amerikanen naar de stembus. Ze kiezen voor Joe Biden, de huidige president, of Donald Trump, de vorige. In 2020 kaapte Trump – toen nog een totale outsider – de Republikeinse partij. Hoe deed hij dat? In zijn nieuwste boek De Saboteurs analyseert Steven De Foer, redacteur bij De Standaard, haarfijn hoe de partij van Lincoln afgleed tot die van Trump.

De totale outsider Donald Trump heeft de Republikeinse partij gekaapt en naar zijn hand gezet. Zo verklaren veel analisten de aftakeling van de Grand Old Party tot een amalgaam van populistische samenzweringsprofeten, schaamteloze opportunisten en extreemrechtse fanatici. Maar is het niet te veel eer voor Trump, dat hij solo tot die transformatie in staat was?

De democratie in de Verenigde Staten wankelde al eerder, maar het zelfreinigend vermogen bleek telkens groot genoeg, schrijft Amerikaspecialist Steven De Foer in De Saboteurs. De morele desintegratie van de Republikeinse partij begon in de jaren negentig, met een generatie politici die geen beleid meer beoogde, maar louter macht én de sabotage van de tegenpartij, de Democraten. Al wie redelijk en compromisbereid was, werd uit de Republican Party gezuiverd: de machtsgreep van Donald Trump werd zo een accident waiting to happen. Nu de kiezers mogelijk een bajesklant naar het Witte Huis stemmen, is de grote vraag: wie haalt deze partij en daarmee de Amerikaanse politiek weer uit de handen van de saboteurs?