Peter Vandermeersch Ik zou zo graag van jullie houden – Een Vlaming op zoek naar Nederland

Dit boek kreeg terecht grote aandacht in alle media, zowel benoorden als bezuiden de grens die Nederlanders en Vlamingen verbindt en scheidt. Midden volgende maand, op 21 maart, vinden er in Nederland gemeenteraadsverkiezingen plaats. Meteen de eerste test voor de jonge Nederlandse regering Rutte III. Die is samen gesteld – zeer on-Hollands – uit liefst vier partijen. Die regering – zo mogelijk nog on-Hollandser – kwam er pas na de langste naoorlogse formatie die 224 dagen in beslag nam.

 

In juni 2010 ruilde Peter Vandermeersch zijn baan als hoofdredacteur van De Standaard voor die van hoofdredacteur van NRC en verruilde hij Brussel voor Amsterdam. Intussen overweegt hij ook serieus om zijn Belgische paspoort om te ruilen voor dat van Nederland.
In Ik zou zo graag van jullie houden (Uitgeverij Promoteus) gaat hij op zoek naar het Nederland waar hij zo van wil houden. Hij kwam terecht in het debat over Zwarte Piet en zag hoe Oranje niet meer lijkt te kunnen voetballen. Hij leerde premier Rutte kennen als ‘een man zonder eigenschappen’ en telde te weinig vrouwen in de politiek. Hij keek hoe Parijs en Den Haag vochten om twee schilderijen en hoe een Grote Dikke Ik de mensen bezighield. Hij hoorde iemand Nederland vergelijken met het Sicilië aan de Maas en iemand anders Amsterdam met Disney. Maar toen een vriend van hem scherpe kritiek uitte op Nederland, nam hij meteen de verdediging van zijn nieuwe land op zich.

Vandermeersch probeert het land te vatten dat hem fascineert en begeestert, passioneert en soms afstoot. Aan Vlamingen probeert hij dit land uit te leggen. De Nederlanders houdt hij een persoonlijke spiegel voor..