Peter Van Rompuy Democratie zkt Vertrouwen – Een dam tegen populisme en extremisme

Op donderdag 24 augustus e.k. spreekt Peter Van Rompuy, volksvertegenwoordiger CD&V en ondervoorzitter van het Vlaams Parlement, over zijn nieuwste boek: Democratie zkt Vertrouwen – Een dam tegen populisme en extremisme. In dat boek zoekt Van Rompuy een antwoord op de vraag hoe politici en burgers elkaar weer kunnen vertrouwen. Meteen doet hij een reeks concrete voorstellen. Over dit opmerkelijk boek schreef Bart Somers (Open VLD): “Politieke boeken zijn niet altijd interessant, maar van deze heb ik genoten. Het moet niet altijd van de liberalen zijn.”

‘Tot voor kort was de “stille meerderheid” de groep van zwijgende, maar misnoegde burgers. Tegenwoordig zijn de rollen omgekeerd. Ze bestaat nu uit gewone, redelijke burgers die zich niet meer herkennen in alle geraas in de media en de politiek.’

Peter Van Rompuy vindt het hoog tijd dat er opnieuw geluisterd wordt naar hun stem. Maar deze echte stille meerderheid moet ook zelf spreken, voor het geen meerderheid meer is. In zijn nieuwste boek Democratie zkt Vertrouwen – Een dam tegen populisme en extremisme (Uitgeverij Lannoo)  daagt Van Rompuy de redelijke stemmen uit om van zich te laten horen. “Ze moeten nu opstaan, als ze morgen niet wakker willen worden in een wereld waar anderen hun toekomst bepalen,” schrijft hij.