Peter Reekmans De Vlaamse Ziekte – Het web van de intercommunales

Al jaren zijn alle politieke partijen op de hoogte van de scheefgetrokken situatie en de graaicultuur binnen de intercommunales. Dit was nooit eerder bespreekbaar tot begin 2017 de bom in Wallonië ontplofte. Het ene schandaal na het andere kwam aan de oppervlakte. Alle politieke partijen moesten met de billen bloot. Doordat de politiek gedurende jaren bewust een web gemaakt heeft van talrijke ondoorzichtige constructies heeft men de wantoestanden binnen deze intercommunales zo lang onder de radar kunnen houden.

De bijna 5000 betaalde postjes van de intercommunales is één van de best bewaarde geheimen in de Vlaamse politiek. Politici zagen nu eenmaal nooit graag de tak af waar ze zelf op zitten. Begin dit jaar beweerden verschillende politici nog dat de problematiek vooral een Waalse ziekte waren. Dit boek maakt duidelijk dat deze problematiek een nog veel grotere Vlaamse ziekte is.

Peter Reekmans brengt in zijn nieuwste boek De Vlaamse Ziekte (Uitgeverij Doorbraak) niet alleen alle intercommunales in kaart, maar geeft ook een inkijk in wat ze zijn en wat ze doen. Hij analyseert de verschillende soorten intercommunales, en legt daarbij het web bloot van alle voor het grote publiek onbekende dochter- en zusterbedrijven van de intercommunales. Reekmans ontmaskert de spinnen in het web van de intercommunales zijn en toont aan welke verpletterende verantwoordelijkheid ze hebben in de gigantische stijgingen van de prijzen voor basisbehoeften zoals energie, water en afval.

Tot slot biedt Reekmans ook oplossingen en medicijnen voor De Vlaamse Ziekte. Zonder de talrijke politieke postjes, het afschaffen van heel wat intercommunales en een echte grondige fusie van de energie- en waterintercommunales kan het niet alleen beter, maar vooral goedkoper. Met lagere facturen voor basisbehoeften zijn alle Vlamingen winnaar!

Peter Reekmans (1975) is burgemeester van Glabbeek, vicevoorzitter van LDD en ondernemer. Eerder was hij nationaal partijsecretaris, parlementslid en fractievoorzitter in het Vlaams Parlement voor LDD. In het Vlaams Parlement viel hij al op door zijn strijd tegen de geïnstitutionaliseerde graaicultuur van de intercommunales. Hij publiceerde eerder Dorpstraat-Wetstraat: Pleidooi voor beter beleid.