Paul Maertens Stroom onder stoom – Elektriciteit vandaag en morgen

Onze energievoorziening blijft de gemoederen bewegen. Er is sprake van een fusie tussen Eandis en Infrax. Kunnen wij straks met zonnepanelen op ons dank en windmolens in onze tuin werkelijk onafhankelijk worden van buitenlandse leveranciers?

Vragen rond strategische onafhankelijkheid, buitenlandse investeringen, de energiebevoorrading en financiële aspecten van ons energiebeleid zijn steevast voer voor discussie. Ze tonen aan hoe complex het stroomvraagstuk in ons land is. Is energie te duur of is energie misschien net niet duur genoeg om aan alle verwachtingen van publiek, overheid en bedrijven te voldoen? Hoe moet onze productie er in de toekomst uitzien? Meer, minder of helemaal geen kernenergie? Alles hernieuwbaar? Wie moet dat überhaupt beslissen? Wie zit er echt aan de knoppen in de stroommarkt? Waarom zijn Turtel- en andere taksen niet te vermijden?

Voor wie in de mediastormen door de bomen het bos niet meer ziet is er Nu Stroom onder Stoom (Uitgeverij Pelckmans Pro). In dit zeer actueel boek toont Paul Maertens de lezer de basisprincipes van het energiebeleid, de verschillende methoden om stroom te produceren, de belangrijkste spelers op de markt en hoe ze hun brood verdienen, en daaraan gekoppeld hoe de prijzen tot stand komen. Ook de vele overheden in dit land komen aan bod evenals de onmogelijkheid van een coherente energiepolitiek.