Paul Huybrechts, Frieda Van Wijck & Prof. Désiré Collen Désiré Collen, Biotechpionier

Het unieke levensverhaal van een baanbrekende Vlaamse wetenschapper én ondernemer.

Hoe red je wereldwijd 400.000 haperende harten? Hoe werd Vlaanderen een bloeiende biotoop voor biotech? Hoe ontpopte de KU Leuven zich tot een topuniversiteit?

Prof. Dr. Désiré Collen ontdekt in de jaren tachtig van de vorige eeuw t-PA, een geneesmiddel tegen hartinfarcten, en redt daarmee het leven van talloos veel mensen. Het wordt het begin van een lange zoektocht naar nieuwe medicijnen.

De Leuvense professor Collen is ook ondernemer. Met de opbrengst van zijn ontdekking bouwt hij samen met enkele andere wetenschappelijke toppers de biotechnologische industrie uit in Vlaanderen. Hij richt onder meer het succesvolle ThromboGenics op. Hij belichaamt de ‘ondernemende universiteit’, waar niet alleen kennis wordt overgedragen, maar waar die kennis ook wordt omgezet in octrooien en in bedrijven. Daartoe draagt Collen bij met zijn investeringsfonds Fund+ en zijn Stichting die tot in lengte van dagen wetenschappelijk onderzoek zullen financieren.

In de schitterende biografie Désiré Collen, Biotechnpionier (LannooCampus) doen Paul Huybrechts en Frieda Van Wijck de pioniersjaren van het biotechnologisch onderzoek met de allereerste toepassingen van de moderne genetica herbeleven. Het is een verhaal van stimulerende successen én van motiverende mislukkingen. Professor Collen kan studenten, artsen en paramedici, wetenschappers, onderzoekers en ondernemers inspireren om, onverdroten, de lat steeds hoger te leggen.