Patrick Luysterman & Bart van Opstal Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn

Investeren in onroerend goed is van alle tijden maar zeker nu – in acht genomen de torenhoge inflatie, onzekerheid op de beurs en de oorlog in Oekraïne – een meer dan gegeerd alternatief voor beleggingen in papier en andere waarden. Twee absolute experts schreven daarover het complete vastgoedboek. Patrick Luysterman is een economisch journalist en volgde voor De Tijd gedurende vele jaren de immobiliënsector. Bart van Opstal was voorzitter van de Federatie van het Notariaat. Zij schreven het hoogst actuele boek: Een huis kopen zou niet moeilijk mogen zijn (Uitgeverij Lannoo).

Is de woningmarkt over haar hoogtepunt heen?

Vooral dankzij de steeds verder dalende hypothecaire rente bleven de prijzen op de Vlaamse woningmarkt decennialang stijgen. Het voorbije jaar is er evenwel veel veranderd. De rente is sinds begin dit jaar verdubbeld. Bouwmaterialen werden fors duurder. De energiefactuur is geëxplodeerd. Hoe energiezuinig een woning is, bepaalt steeds meer de prijs. De overheid verhoogt de druk om bestaande woningen duurzaam te renoveren. Ontwikkelaars stellen nieuwbouwprojecten uit.

Wat betekent dit allemaal voor de kandidaat-(ver)koper? Blijft het interessant om te lenen? Is een huis nog wel een goede en een haalbare investering? Is kopen nog altijd interessanter dan huren? Nieuwbouw, instapklaar bestaand, of bestaand maar zwaar te renoveren? Wat zijn de mogelijke valkuilen? Wat betekent dit allemaal voor zij die van vastgoed leven?