Johan Van Overtveldt De Ontwakende Reus

Wij leven in een verwarde wereld. Onrust en onzekerheid heersen over alle continenten. Eén zekerheid delen alle opiniemakers, politici en economen: de wereld met de Verenigde Staten als enige supermacht is definitief voorbij. China, Brazilië, Rusland: al deze landen staan te dringen om de rol van de VS over te nemen.

Hoe realistisch is dit perspectief? Is de ondergang van de economische reus onvermijdelijk? Zal China de nummer één worden? Slaagt de EU erin om uit de huidige eurocrisis te komen?

Johan Van Overtveldt veegt in zijn nieuwste boek De Ontwakende Reus (Uitgeverij Polis) de vloer aan met al deze veronderstellingen. Volgens hem zal de eenentwintigste eeuw gedomineerd worden door het land dat momenteel de beste kaarten heeft: de Verenigde Staten van Amerika.

Johan Van Overtveldt (1955) is sedert vorig jaar federaal Minister van Financiën (N-VA). Hij is doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen. Hij was onder meer hoofdredacteur van de weekbladen Trends en Knack en directeur van werkgeversvereniging VKW. Hij publiceerde eerder over globalisering, de ECB, de euro en het monetarisme van de Chicago School en was reeds diverse malen te gast bij Brandtpunt.