Gwendolyn Rutten Nieuwe Vrijheid

“We hebben het vandaag zo moeilijk met vrijheid dat we haast vergeten om vrij te zijn. We leggen anderen graag op hoe ze hun leven moeten leiden. Regels maken en betuttelen, de betweter uithangen. Politici doen dat vaak, maar ook vakbonden, journalisten en experts zijn er sterk in. Religieuze fanatici maken er zelfs hun handelsmerk van,” aldus Gwendolyn Rutten.

Onze vrijheid wordt belaagd. Door het wereldbeeld van IS, het machtsvertoon van Poetin, het protectionisme van Trump, de natienostalgie en de gelijkheidsdictatuur, het economische of ecologische doemdenken. Onvrijheid maakt de wereld niet beter, maar armer. Niet veiliger, maar gevaarlijker. “Het antwoord op verandering is geen terugkeer naar oude recepten. Het antwoord is simpelweg vrijheid. We moeten haar heroveren. Nieuwe vrijheid voor een nieuwe tijd,” aldus Rutten, die meteen de titel voor haar nieuwste boek had: Nieuwe Vrijheid (Uitgeverij Polis).

Gwendolyn Rutten toont een heldere en optimistische toekomst: “Wacht niet op God of Allah. Vertrouw niet op Poetin of Trump. Luister niet naar betweters of regelneven. Maar maak zelf iets van je leven.”

Gwendolyn Rutten (1975) studeerde Rechten en Internationale Politiek aan de KU Leuven. Zij werkte eerst als stafmedewerkster van toenmalig VLD-voorzitter Karel De Gucht, werkte daarna voor de Europese instellingen en was kabinetschef bij diverse ministers. Sedert 2010 was ze Volksvertegenwoordiger en daarna van 2014 tot begin dit jaar Vlaams Parlementslid. Sedert 2012 is ze voorzitter van Open VLD. Eerder publiceerde ze De Geëngageerde Burger, waarmee zij eveneens te gast was bij Brandtpunt.