Dirk Achten Ligt het aan ons?

Is Nederland nog steeds een lichtend voorbeeld voor de rest van de wereld? En blijft België, de gespleten zuiderbuur, als vanouds aanmodderen zonder veel zicht op beterschap? In Ligt het aan ons? gaat Dirk Achten op zoek naar het antwoord op de vraag waarom Nederlanders en Belgen hun land anders organiseren. Hij is daarvoor de geknipte man: hij was onder meer hoofdredacteur van De Standaard, Voorzitter van de FOD Buitenlandse Zaken en onze ambassadeur in Nederland.

Gastheer voor dit Brandtpunt is niet toevallig Van Lanschot. Deze bank, opgericht in 1737, is inmiddels ook hier een vaste waarde voor zowel Vlamingen als Nederbelgen.

Er zijn veel verschillen tussen Nederland en België, twee buurlanden waar dezelfde taal wordt gesproken. Verschillen die zich onvermijdelijk vertalen in de manier waarop de twee landen worden bestuurd. Nederland lijkt zijn ruimtelijke ordening goed op orde te hebben, maar de woningnood is er al jaren schrijnend en neemt nog toe. In het slordig volgebouwde Belgische landschap zijn geen weidse einders, maar structurele woningnood is er ook niet. Wat zegt dat verschil in organisatie over de bestuurscultuur in beide landen? Staat Nederland bol van de regelneverij en is België een paradijs voor eigengereide arrangeurs? Wat is de plaats van de politiek in dat geheel? In Ligt het aan ons? Waarom Nederlanders en Belgen hun land anders organiseren gaat Dirk Achten op zoek naar de oorzaken en de achtergronden van de gelijkenissen én de verschillen in bestuurscultuur tussen beide landen. Naar wat goed en wat misschien minder goed loopt. In de hoop dat het toch beter kan.