Carles Puigdemont De Catalaanse Crisis – Een kans voor Europa

Wat hebben de Catalanen gemeen met de Vlamingen, Corsicanen, Schotten of zelfs met de Brexiteers? Wat kan de Europese Unie voor hen betekenen? En hoe kan de Catalaanse zaak ook een kans zijn voor Europa om de band met de burger te vernieuwen? De uitzonderlijke getuigenis van een opgejaagde man, op zoek naar sereniteit, reflectie en nuance.

Carles Puigdemont wil met De Catalaanse Crisis – Een kans voor Europa de Europese burger informeren. Hij legt uit hoe de onafhankelijkheid van Catalonië zou toelaten om een werkzame staat te creëren die toebehoort aan de burgers. Want de 19de-eeuwse natiestaten zijn door de feiten achterhaald. In dit tijdperk van versnelde globalisatie waar nieuwe technologieën de menselijke en politieke betrekkingen verstoren, pleit Carles Puigdemont voor meer decentralisatie. Maar hij verdedigt ook de Verenigde Staten van Europa.

We moeten dringend onze democratieën redden. En als de Europese Unie niet wil ontploffen, dan moet ze evolueren. Haar manier van werken aanpassen. Luisteren naar de stem van bijvoorbeeld Catalonië. Voor Europa is dit het uur van de waarheid.