Bart Somers De strijd om de stad

Onze samenleving verandert razendsnel en dat maakt mensen onzeker en angstig. Populisten spelen daarop in. In De strijd om de stad (Uitgeverij Houtekiet) neemt Bart Somers de handschoen op. Met een verhaal van hoop en met een project dat stoelt op het mooiste wat de mens bezit: de vrijheid.

Populisten willen die vrijheid opheffen. Ze doen dat op een perverse manier. Ze vernietigen onze identiteit, terwijl ze beweren die te beschermen. Door veiligheid te beloven, maar met recepten die polariseren en zo alleen meer onveiligheid creëren. En door waarden te misbruiken om mensen uit te sluiten, terwijl ze net dienen om mensen te emanciperen.
​Bart Somers (° 1964 te Mechelen) is Licentiaat in de Rechten (KU Leuven). In 1995 werd hij woordvoerder van de toenmalige VLD. Van 2003 tot 2004 was hij Vlaams minister-president en van 2004 tot 2009 was hij voorzitter van Open VLD. Vanaf 2001 is hij burgemeester van Mechelen. Vorig jaar werd hij met de World Mayor Prize verkozen tot de beste burgemeester ter wereld. Sedert 2014 is hij Fractievoorzitter van Open VLD in het Vlaams Parlement. Hij publiceerde meerdere boeken, waarmee hij eerder reeds te gast was bij Brandtpunt.