Bart Haeck Na de kater - Hoe wij ons geloof in de Europese Unie verliezen

In maart herdachten de staatshoofden en regeringsleiders in de Italiaanse hoofdstad nog de zestigste verjaardag van het Verdrag van Rome, ooit de bakermat van het Verenigd Europa. Nauwelijks enkele dagen later diende de Britse Prime Minister Theresa May op basis van het inmiddels beruchte artikel 50 de brexit aanvraag in. Als het van Marine Le Pen afhangt, komt er een frexit. Ook de euro en de ECB liggen voortdurend onder vuur. De groot-Europese gedachte heeft ooit andere en betere tijden beleefd.

Twee vorige Brandtpunt auteurs over dit boek: Prof. Dr Carl Devos (Universiteit Gent): “‘Verplicht leesvoer voor al wie de Vlaamse en Europese politiek in de komende jaren en decennia beter wil begrijpen.” Rik Van Cauwelaert (Columnist De Tijd): “Als iemand is uitgerust om de verdamping van de genereuze Europese gedachte te duiden, dan is het Bart Haeck.”

Er was een tijd dat in Vlaanderen politieke discussies beslecht werden met het argument dat ‘het moest van Europa’. Die tijd is voorbij. Ooit was het vanzelfsprekend dat een regeringspartij voluit pro Europa was. Nu behoort de N-VA in het Europees Parlement tot dezelfde eurokritische club als de Britse conservatieven. In Na de kater – Hoe wij ons geloof in de Europese Unie verliezen (Uitgeverij Polis) schetst De Tijd-journalist en EU-correspondent Bart Haeck hoe de Griekse tragedie, de vluchtelingencrisis en de brexit iets heeft veranderd in Vlaanderen: ons ongebreidelde geloof in de Europese droom heeft een knauw gekregen. Het heeft plaatsgemaakt voor ontgoocheling, onbehagen en een nieuwe zoektocht naar hoe het dan wel moet.