Alain Mouton “Het geld is op” – De financiële putten van België

‘Het geld is op!’ De uitspraak is van Guy Verhofstadt, die in tijden van hoogconjunctuur de staatsfinanciën niet onder controle hield en veel cadeaus uitdeelde. Politici zijn er zich van bewust dat we moeten saneren of besparen om onze economie en begroting op orde te krijgen. Het is echter wachten tot er werk van wordt gemaakt. Want politici durven geen maatregelen nemen. De kiezer zou weleens wraak kunnen nemen.

In dit boek ‘Het geld is op’ – De financiële putten van België (Uitgeverij Vrijdag) vertelt Alain Mouton het verhaal van de vooral hulpeloze pogingen die politici de voorbije decennia ondernamen om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Wilfried Martens, Jean-Luc Dehaene, Guy Verhofstadt, Yves Leterme en Herman Van Rompuy, Elio Di Rupo en vandaag Charles Michel met Johan Van Overtveldt: het wil maar niet lukken.

Dit verhaal over de manier waarop men geprobeerd heeft de financiële putten van België te dempen is ook een verhaal van personen en minder van wat wel eens ‘de sociaaleconomische structuren’ wordt genoemd. Ook al is een kleine open economie als de Belgische sterk afhankelijk van omgevingsfactoren, leidinggevende personen hebben wel degelijk een invloed op de manier waarop men de staatshuishouding op orde probeert te krijgen.

Alain Mouton (1972) is sinds 1999 redacteur van Trends. Eerder publiceerde hij Red de welvaartstaat en Vlerick-boys: een Vlaamse meritocratie.